Hotspot Koudetechniek gaat van start!

Binnenkort start de Hotspot Koudetechniek, een samenwerking met 8 bedrijven.

Zo starten we o.a. bij de firma’s Schilt Airconditioning en Paans Duurzame Installatietechniek in Meerkerk.

Vanuit STO-GOAL (Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem en Altena) en NVKL zijn we benaderd om als bedrijven een Hotspot koudetechniek te verzorgen aan vierdejaars leerlingen voor de vmbo techniekscholen. De leerlingen die de PIE-richting (Produceren, Installeren, Energie) volgen, doen in het vierde jaar mee aan het keuzevak duurzaam. Onderdeel van dit vak is ook koude-/klimaattechniek.

Dit betekent dat deze leerlingen tijdens het schooljaar een aantal keer verdiepende praktijkopdrachten bij bedrijven gaan doen, aanvullend op de theorie die zij op school krijgen.

Dit doen zij door een (halve) dag naar een bedrijf in de regio te gaan waarin zij werken aan een zo realistisch mogelijke opdracht die hen een beeld van de praktijk moet geven. De leerlingen voeren de opdracht uit onder begeleiding van een monteur van het bedrijf.

Mooi is ook dat Kees Smit van Dalemburgh Inspectie de theorie op school komt geven aan deze leerlingen!

Op 30 maart a.s. mogen wij de eerste gastlessen verzorgen.

Bij Schilt Airconditioning gaan de leerlingen volgens F-gassenverordening handelingen uitvoeren (afpersen, vacumeren en vullen) aan een airconditioninginstallatie in onze Aircademy. Daarnaast hebben we een (STEK) trainingsmachine staan waar verschillende storingen ingebouwd kunnen worden, die de leerlingen dan d.m.v. metingen moeten opzoeken en proberen op te lossen.

Bij de firma Paans gaan de leerlingen leidingen monteren met behulp van knelkoppelingen, hard solderen onder stikstof flow. Ook staan in de showrooms diverse opstellingen van verschillende warmtepompen waar de leerlingen uitleg over krijgen.

Wij als ‘buren’ investeren al enkele jaren in leerlingen door stageplekken en BBL-opleidingen aan te bieden aan jongeren. Door de jongeren een goede leerzame stageplek aan te bieden, hebben we al diverse nieuwe collega’s mogen verwelkomen die dan een BBL-opleiding gaan volgen.

We kijken uit naar deze vruchtbare samenwerking met STO om leerlingen enthousiast te maken voor het vak koude-/klimaattechniek.

Namens Schilt Airconditioning: Arianne Heinenberg en Peter Druijff

Namens Paans: Merel van Dijk en Danny den Breejen

Samenwerkende bedrijven:

Schilt Airconditioning, Paans Duurzame Installatietechniek, Klimaatservice Holland, A. ‘t Lam Koeltechniek, Aarts Koeltechniek, De Laat Koeltechniek en Dalemburgh Inspectie en de brancheorganisatie NVKL.