Nieuwe materialen op de afdeling Metaal van Gilde Vakcollege Techniek

De afdeling Metaal heeft een aantal nieuwe machines die dit schooljaar in gebruik genomen zijn. Deze onderwijsmiddelen konden worden aangeschaft door gelden uit STO, Sterk Techniek Onderwijs.

De afdeling schafte onder meer twee nieuwe draaibanken aan. Deze draaibanken zijn een stuk veiliger dan de draaibanken die we eerst hadden. De leerlingen hebben betere verlichting op hun werk, waardoor ze beter zien wat ze aan het doen zijn. Door de beschermkap die op de draaibank zit, kan er nooit per ongeluk iets losschieten.

In het laslokaal werd een MIG-lasmachine toegevoegd aan het arsenaal. Hiermee kan zowel aluminium als roestvrijstaal worden gelast. Door deze machine kunnen leerlingen dus met veel meer verschillende soorten materiaal leren lassen!

Daarnaast zijn er een nieuwe zetbank en een nieuwe kantbank aangeschaft. De leerlingen op Gilde Vakcollege Techniek leren met beide werken. Leerlingen leren zowel met de hand zetten op de zetbank als het machinaal omzetten van plaatmateriaal; kanten. Momenteel wordt er hard gewerkt om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen voor de kantbank. De kantbank biedt veel meer mogelijkheden dan een reguliere zetbank, waardoor de leerlingen dus nog meer vaardigheden kunnen opdoen.

Een andere aanwinst is de magnetische kernboormachine; hiermee kun je gaten in staal frezen. Deze kernboormachine kan je los gebruiken, in tegenstelling tot een kolomboormachine, waardoor je veel groter materiaal kunt boren en frezen.
De afdeling metaal is onderdeel van het techniekprofiel PIE: Produceren, Installeren en Energie. Metaal belichaamt het ‘produceren’ uit dit profiel.

Nieuwe materialen Metaal van Gilde Vakcollege Techniek