Beste collega’s,
Aan het begin van dit nieuwe schooljaar willen we u graag op de hoogte stellen van een aantal ontwikkelingen binnen onze Sterk Techniek-regio.
De scholen hebben de afgelopen maanden een spannende en inspannende tijd door corona gehad en dit heeft er ook toe geleid dat (landelijk) de verschillende projecten binnen STO vertraging hebben opgelopen. Gelukkig zijn er ook een aantal ontwikkelingen die ondanks corona gestart zijn en waarvan we de eerste producten dit schooljaar al kunnen zien en ervaren binnen de scholen en bedrijven.
Wat gaat u het komende schooljaar merken van Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem / Altena (STO-GOAL) in onze regio?
- De scholen hebben eraan gewerkt om de ‘basis op orde’ te krijgen. Dit heeft er in geresulteerd dat veel nieuwe leerlingen op de techniekafdelingen van onze vmbo-scholen in verbouwde/vernieuwde lokalen komen. Deze lokalen hebben een moderne en frisse uitstraling en beschikken over up to date materiaal en apparatuur voor bestaande en nieuwe technieken.
- Door de gelden vanuit STO hebben de scholen de mogelijkheid gekregen om op de vier vmbo-scholen extra onderwijsassistenten, docenten/instructeurs en OOP te kunnen benoemen, waardoor er meer aandacht naar de leerlingen kan gaan.
- Op een aantal scholen hoeven ouders en leerlingen geen – of een kleine – jaarlijkse eigen bijdrage voor het techniekonderwijs te betalen. De kosten voor vakkleding, schoenen en gereedschappen worden mede vergoed door de gelden vanuit STO en de cofinanciering van bedrijven.
- Daarnaast is één van de doelen het uitbreiden, versterken en innoveren van het onderwijsaanbod op het vmbo. Daarvoor is een gedeelde visie noodzakelijk als gezamenlijk vertrekpunt. Deze wordt ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Een voorbeeld hiervan is de doorlopende leerlijn die ontstaan is voor leerlingen die een beroep willen kiezen in de maritieme maakindustrie. Dit schooljaar hebben de eerste leerlingen hiervoor kunnen kiezen in het vmbo en mbo.
- STO-GOAL werkt ook aan de ontwikkeling van hotspots. Dit zijn opleidingsplekken waar een aantal scholen en bedrijven in gezamenlijkheid bijzondere technische toepassingen beschikbaar maakt voor onze vmbo-leerlingen. Er is een werkgroep die deze ontwikkeling onderzoekt en daarbij de regionale behoeften, doelstellingen en randvoorwaarden in kaart brengt, evenals de mogelijke locaties en cofinanciering van de hotspots (inclusief vervoer van leerlingen). Daarmee creëren we dit schooljaar een goede basis om daarna hotspot-pilots te ontwikkelen en uit te voeren.
- Om de techniekveranderingen in het vmbo-onderwijs waar te maken is verdere professionalisering van de docenten noodzakelijk. Deze is gericht op nieuwe technologische ontwikkelingen, de benodigde pedagogisch-didactische principes (o.a. 21st century skills, nieuwe werkvormen, hybride leren) en op het aanleren van een meer ondernemende en open houding ten aanzien van samenwerken en kennisdeling. Dit schooljaar zijn alle scholingsbehoeften in deze regio in kaart gebracht. Dat vormt de basis voor het ontwikkelen van een gericht professionaliseringsaanbod, dat daarna kan worden gepland en uitgevoerd.
- Een goede start is het halve werk! Daarom richt de regio zich expliciet op de basisschoolleerlingen om hen uitdagend in contact te brengen met Techniek en Technologie. Een behoeftenonderzoek in het basisonderwijs in onze regio is inmiddels afgerond. Dit schooljaar worden allereerst technologielessen en leskisten ontwikkeld voor de groepen 7 en 8. Deze leerlingen van groep 7 en 8 maken kennis met techniek door lessen op de basisschool (naast de bedrijfsexcursies en de techniekmanifestatie Game On) en buiten de basisschool, nl. op onze vmbo-scholen. De enthousiaste docenten van de werkgroep ‘techniek op de basisscholen’ zijn inmiddels gestart met een aantrekkelijk aanbod!
- Tenslotte heeft het onderlinge netwerk van de techniekverwante scholen de afgelopen zomer gezamenlijke doelstellingen opgesteld. Deze worden nog verder geconcretiseerd. Komend schooljaar wordt op grond daarvan het lesmateriaal, programma’s (voor keuzevakken en de profielwerkstukken) ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Het daarop volgende schooljaar kunnen we dan met de leerlingen echt aan de slag!
We zullen u regelmatig via de nieuwsbrieven van onze ontwikkelingen laten horen. Kijk vooral ook op onze nieuwe website! https://sto-goal.nl/
En als corona het toelaat, hopen we elkaar dit jaar nog een keer tijdens een kennisdelingsevenement elkaar te ontmoeten. Door een intensievere samenwerking met elkaar, mbo en bedrijven zorgen we voor een regio waar de techniek bloeit!
Met vriendelijke groet,
Krijn Redert
penvoerder Sterk Techniek Onderwijs – Gorinchem / Altena
Lenie van Lieverloo
programmamanager Sterk Techniek Onderwijs – Gorinchem / Altena