Meer handen voor de klas

De vmbo-afdelingen van een aantal scholen uit de regio, waaronder Gilde Vakcollege Techniek, Gomarus Scholengemeenschap, Omnia College in Gorinchem en het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg ontvangen tussen 2020 en 2024 samen in totaal negen miljoen euro van de overheid om hun techniekonderwijs te versterken.

Henk van Noorloos werkt al zo’n 43 jaar bij het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg op de afdeling BWI (Bouwen, Wonen en Interieur). Wat heeft “De basis op orde” van STO-GOAL hem gebracht?

Door de gelden van Sterk Techniek Onderwijs voor “De basis op orde” hebben we instructeurs en onderwijsassistenten aan kunnen stellen. Het is geweldig dat je alle werkzaamheden nu niet meer alleen hoeft te doen. Voor de leerlingen is het ook fijn, want hierdoor is er veel meer persoonlijke aandacht. Leerlingen worden nu in kleine groepjes begeleid, waardoor kennis en vaardigheden echt naar een hoger plan kunnen worden getild.

In het verleden stond je als docent alleen voor een groep of bij grote groepen met zijn tweeën. Daar hoorde natuurlijk ook het bestellen, voorbereiden en op maat maken van het materiaal bij. Naast het voorbereiden van lessen ontwikkel je ook steeds nieuwe lessen en opdrachten en zorg je ervoor dat het onderhoud van het materiaal en het lokaal op orde is. Eigenlijk was dit onbegonnen werk, terwijl de lesgroepen meestal veel groter waren.

Het lesprogramma is veel breder geworden door de jaren heen. Waar je in het verleden een groot gedeelte van het jaar bezig was met het maken van alle soorten raam- en kozijnverbindingen en hier en daar het stellen van een profiel is het programma ontzettend breed geworden. De leerlingen maken nu kennis met alle onderdelen van het moderne bouwproces met de daarbij behorende apparaten zoals, laser, 3D printers, snijplotters, cnc-frezen etc.

Voor de organisatie betekent ´meer handen voor de klas” dat er meer tijd is voor bijscholing van de docenten, tijd om de vaklokalen aan te passen aan de innovatieve ontwikkelingen binnen het onderwijs. In ons geval staat een moderne CNC-machine in combinatie met AR-brillen op het verlanglijstje. Naast eigentijdse opdrachten en werkstukken heeft dit ook een uitstraling naar buiten en kunnen toekomstige leerlingen (met hun ouders) zien hoe gaaf ons vak is. Niet alleen gaaf voor leerlingen, maar ook voor vakmensen kan dit een prachtige uitdaging vormen.

Wil jij jouw talenten inzetten voor ons jong technisch talent in de regio? Loop eens een dag mee als docent BWI! Voor meer informatie kun je terecht bij Jorina van Tilborg:  j.k.vantilborg@wvoranje.nl.

Lees hier het volledige artikel in het Kontakt.

sterk-techniek-onderwijs