De 7 werelden van techniek voor techniekverwante scholen

Op 17 juni 2021 zijn de techniekverwante scholen uit programmalijn 6 bij elkaar gekomen om zich te laten inspireren voor LOB en kiezen voor techniek.

Een van de mijlpalen in de programmalijn is het bevorderen van de uitstroom van leerlingen naar technische en technologische opleidingen op niveau 4.

In een vooroverleg met de werkgroep was de vraag naar boven gekomen: hoe begeleiden we dat ‘kiezen voor techniek’ eigenlijk, hoe doen we dat in ons LOB -programma en hoe kunnen we dat verbeteren?

Samen met de regiocontactpersoon van JetNet-TechNet, Tirza de Jong, hebben we een inspiratiemiddag georganiseerd met twee workshops. Beide workshops sluiten op elkaar aan en geven een goed beeld van wat tegenwoordig komt kijken bij het bevorderen van keuzes voor techniek. De deelnemers – decanen en docenten van de scholen – hebben kennisgemaakt met de 7 werelden van techniek en hoe je die kunt gebruiken in vaklessen en LOB om leerlingen meer bewust te maken van waar techniek om hen heen is. Door dit toe te passen in lessen, kun je leerlingen beter leren kijken naar wat allemaal ‘techniek en technologie’ in hun omgeving is en hoe zij zich ertoe verhouden.
In de tweede workshop hebben de scholen kennisgemaakt met de zogenaamde BètaTechmentality-typering die uit onderzoek van JetNet-TechNet is gekomen. Een eenvoudig testje levert inzicht op welk type je bent. Je vindt het testje hier. Welke type leerlingen zijn er als het gaat om keuzes en kijk op techniek en hoe kun je deze verschillende types aanspreken door LOB- en lesactiviteiten met techniek? Hoe kun je bijvoorbeeld een gastles zo organiseren dat ook leerlingen die ogenschijnlijk minder met techniek hebben, toch geïnteresseerd kunnen raken?

De workshops werden gegeven door twee heel enthousiaste en doorgewinterde trainers die met een aantal praktische oefeningen de groep hebben weten te stimuleren om met de nieuwe inzichten aan de slag te gaan in de eigen school. Eerste stap is om deze informatie binnen de eigen school te delen, uit te gaan dragen en met collega’s na te gaan denken over verbeteringen in de eigen aanpak. De praktische opdrachten in de workshops geven in ieder geval al wat handvaten om de inzichten te verwerken in praktische (LOB) opdrachten voor leerlingen en de koppeling met bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken (of gastlessen) en stages.
De inspiratiemiddag was een mooie opmaat om hiermee in het nieuwe schooljaar aan de slag te gaan. Tijdens de middag is bovendien gebleken dat het platform van JetNet-TechNet meer voor STO en de programmalijn zou kunnen betekenen, dus we hebben hiermee een hopelijk vruchtbare samenwerking opgestart. Dit smaakt naar meer!