Ervaring Docent Hanneke Vermeulen | Ontdekspot Duurzaamheid

Interview Hanneke Vermeulen – Docent Techniek Uilenhof
Ervaring Ontdekspot Duurzaamheid

 

Wat was het thema waarmee jullie aan de slag gingen bij de ontdekspot?
Het thema van ontdekspot was duurzaamheid. Zo waren er opdrachten rondom windenergie, zonne-energie, warmtepomp en isolatie.

Heb je de les bij de ontdekspot ingebed in je lessen? Zo ja, op welke manier?
Wij hebben nu de ontdekspot niet in onze lessen ingebed, omdat het voor ons ook een pilot was en we eerst wilde kijken wat precies de inhoud was en wat we hier mee zouden kunnen doen in de lessen. Voor volgend schooljaar hebben we nu al plannen om dit zeker wel te doen, omdat de ontdekspot hierop een mooie aanvulling kan zijn en je nog meer uit dit onderwerp zou kunnen halen. 

Wat vond je van de inhoud van de les?
De ontdekspot was mooi ingedeeld in verschillende onderdelen, per onderdeel waren de leerlingen ongeveer 8 minuten mee bezig. Hierdoor was er veel afwisseling en veel te doen voor de leerlingen. 

Sloot de les aan bij je verwachtingen?
De les sloot zeker aan bij onze verwachtingen, al waren sommige onderdelen nog best pittig voor onze groep leerlingen. En voorbereiding hierop zou dan ook zeker de moeite waard zijn, zodat de leerlingen er nog meer van op kunnen steken. 

Hoe hebben de leerlingen de les ervaren naar jouw mening? Wat waren leuke momenten?
De leerlingen hebben een positieve ervaring aan de les. Ze vonden dat er veel afwisseling was en dat ze dingen gedaan hadden die ze nog niet wisten of nooit bij stil hadden gestaan. 

Wat vond je sterk en wat kan nog verbeterd worden?
De uitleg bij de warmtepompen was erg sterk, leerlingen vinden het leuk als er speciaal iemand is die daar enthousiast over verteld. Bij de andere opdrachten, bijvoorbeeld de windmolen hadden de leerlingen nu nog te weinig kennis om hier echt goed hun onderzoekje te doen. Eigenlijk is een voorbereiding les op school hiervoor wel noodzakelijk. 

Is de les voor andere scholen een aanrader en waarom?
De les is zeker een aanrader voor andere scholen. Ten eerste omdat het een leuke afwisselende les is voor leerlingen, maar ze ook in aanraking komen met allerlei nieuwe technieken die voor leerlingen nog onbekend zijn.